Traductor

Com neix una gota d'aigua


Els científics descobreixen com neix una gota de pluja
Temps estimat de lectura menys de 2 minuts.

Les gotes de pluja poden mesurar diversos centímetres de diàmetre quan comencen a caure d'un núvol per superar mai els sis mil·límetres quan arriben a terra. Aquesta reducció de mida és perquè, quan les gotes grans arriben a una velocitat de 10 metres per segon (36 quilòmetres per hora) en la seva caiguda, es trenquen per la resistència de l'aire, segons una investigació de la Universitat d'Aix-Marseilla (França) presentada a la revista Nature Physics.


Els resultats refuten la teoria anterior que les gotes es fragmenten per complexes interaccions entre elles a mesura que cauen. "Els nostres resultats indiquen que el procés és més senzill, ja que la ruptura de les gotes per la seva acceleració requereix un temps molt més curt que la ruptura per col · lisions entre les gotes", ha explicat Emmanuel Villermaux. Les seves investigacions, se centren en la fragmentació dels líquidosy tenen aplicacions pràctiques en camps que van des dels esprais insecticides fins als combustibles dels avions. / J.Corbella.
Font: La Vanguardia. Tendencies. Pàg. 24. 08.08.2009.



En els vídeos d'alta velocitat que s'han pogut prendre s'aprecia que el procés és més senzill. Els investigadors van filmar a 1000 fotogrames per segon gotes aïllades d'aigua segons queien en un corrent ascendent d'aire en condicions controlades de laboratori.
Es pot veure que la gota primer es deforma fins a fer plana com una truita, llavors es corba i s'infla com si fos un "paracaigudes". Les vores d'aquest paracaigudes s'engrosseixen i s'arruguen produint embalums, fins que la pressió de l'aire el trenca formant nombroses gotetes petites la gamma de mides s'ha de a la mida dels bonyets de la vora del paracaigudes original. D'aquesta manera cada gota es trencaria de manera aïllada en el seu camí a terra independentment dels seus veïns.